ΥΠ0ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΞΙΔΙΟΥ

ΣΕ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το ξίδι είναι διάλυμα που προκύπτει από την οξείδωση της αιθανόλης, που περιέχεται σε αλκοολούχα υγρά. Η οξείδωση (οξική ζύμωση), γίνεται από το οξυγόνο του αέρα, με τη βοήθεια του ενζύμου αλκοολοξειδάση:

Ο προσδιορισμός του οξικού οξέος γίνεται ογκομετρικά. Εξουδετερώνουμε το οξικό οξύ με διάλυμα βάσης γνωστής συγκέντρωσης, μέχρι να πετύχουμε (περίπου) το ισοδύναμο σημείο:

 

Β. ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

● Ορθοστάτης

● Προχοΐδα

● Ογκομετρικός κύλινδρος

● Κωνική φιάλη των 250ml

● Κωνική φιάλη των 100ml

● Διάλυμα ΝαΟΗ 0,1 Μ

● Ξίδι του εμπορίου

● Φαινολοφθαλεΐνη

● Απιονισμένο νερό

 

 

 

 

Γ. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ

  1. Από μπουκάλι ξιδιού του εμπορίου παίρνουμε 5ml και τα βάζουμε σε κωνική ή ογκομετρική φιάλη των 250ml και αραιώνουμε με απιονισμένο  νερό μέχρι τη χαραγή των 250ml.
  2. Από το αραιωμένο διάλυμα παίρνουμε 50ml. Προσθέτουμε  2-3 σταγόνες δείκτη (φαινολοφθαλεΐνη) και το διάλυμα αυτό ογκομετρείται  με το διάλυμα NaOH 0,1M,  μέχρις ότου μια σταγόνα  απ’ αυτό να δώσει ανοικτό κόκκινο χρώμα σταθερό για 60sec  τουλάχιστον. Επαναλαμβάνουμε τη μέτρηση δύο ακόμα φορές.
  3. Αν καταναλώθηκαν κατά  μέσο όρο Vml  διαλύματος  NaOH,  τότε αντέδρασαν  V∙10-4 mol NaOH,  άρα και ίσα mol  CH3COOH.  Στα 5ml ξιδιού υπήρχαν 5∙V∙10-4 mol∙60gmol-1 CH3COOH,δηλαδή 0,03∙Vgr  και  η  % w/v  περιεκτικότητα είναι:  0,6∙V % (w/v).

 

 

Δ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ξίδι χωρίς να το αραιώσουμε, μπορούμε να το αποχρωματίσουμε με ζωικό άνθρακα, ώστε να μπορεί να γίνει έγκαιρα αντιληπτή η αλλαγή χρώματος του δείκτη. Χρειάζονται όμως επανειλημμένες διηθήσεις.

ΕΚΦΕ ΧΙΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ
  ΧΗΜΙΚΟΣ